Uitvaart vooraf regelen: begrafenis of crematie?

Praten over de dood en nadenken over je eigen uitvaart is niet voor iedereen vanzelfsprekend. Wanneer u geconfronteerd wordt met ziekte, of vaker te maken hebt met verlies, kan het ineens anders voelen en erg dichtbij komen. Het is heel logisch dat u op zo’n moment juist wel wilt stilstaan bij uw eigen afscheid. Voor uw nabestaanden kan het heel helpend zijn als u zelf of samen al zaken hebt geregeld en vastgelegd. 

Ook als overlijden nog niet dichtbij of aanstaande is, maar u wel op voorhand van gedachten wilt wisselen rondom nalatenschap, de uitvaart en de diverse mogelijkheden, zijn wij bereikbaar voor u.

Voorbespreking

Bij Zielhuis Uitvaart bent u welkom met uw vragen. Wij denken met u mee, informeren en adviseren u over de mogelijkheden en kosten zodat u weloverwogen beslissingen kunt nemen. Een informatief kennismakingsgesprek en gespecificeerde kostenberaming is gratis en vrijblijvend. Desgewenst kunnen wij u doorverwijzen naar een onafhankelijk specialist op het gebied van nalatenschap.

Wensenboekje | uitvaartcodicil

Zielhuis Uitvaart heeft een laatste wensenboekje samengesteld met keuzes en mogelijkheden voor de uitvaart. In het boekje is een lijst opgenomen van de essentiële administratieve gegevens die uw dierbaren nodig hebben bij overlijden. We geven ook tips over waarom en wanneer juridische documenten zinvol zijn, zoals (levens)testament, uitvaartcodicil, wilsverklaring, etc.  Woont u in de regio Amsterdam dan is het boekje gratis, te bestellen via het contactformulier.

Workshop: uitvaart in eigen hand

Wij delen graag onze kennis en ervaring met persoonlijke uitvaarten en zaken die vooraf geregeld kunnen worden, zodat mensen weloverwogen en passende keuzes kunnen gaan maken. Regelmatig geven we, veelal op verzoek van organisaties, de workshop ‘uitvaart in eigen hand’. Zielhuis heeft ook een uitvaartwensenspel ontwikkelt, dat we in kleine groepjes spelen, u bent welkom om aan te schuiven, of zelf een groepje samen te stellen.

Wat kunt u vooraf regelen?

Hieronder een aantal opties

  • Opstellen van een levenstestament om uw wensen op medisch/sociaal en financieel gebied vast te leggen als voorzorg voor de situatie waarin u door ziekte of ongeval niet in staat bent om dit zelf te regelen. Meer info: notaris.nl
  • Opstellen van een wilsverklaring om uw wensen rondom levenseinde vast te leggen, zoals euthanasie of behandelverbod, niet reanimatie. Bij de Nederlandse Vereniging voor Euthanasie zijn online wilsverklaringen beschikbaar. Meer info: nvve.nl
  • Opstellen testament bij een notaris om uw nalatenschap te regelen. Als u geen testament heeft, erven uw wettelijke erfgenamen.
  • Wilt u schenken aan een goed doel? Dit kan o.a. per legaat. Een goed doel met ANBI status is vrijgesteld van erfbelasting. Zie: goededoelen
  • Stelt u wel of niet uw organen ter beschikking? Meer info: donorregister. Voor onderzoek naar neurologische en psychiatrische aandoeningen zoals dementie, MS, ALS, depressie, ADHD zijn ook donoren nodig. Meer info: hersenbank
vooraf banner

We hadden we een voorbespreking met Wilma. Er was snel een klik. Samen hebben we alles goed voorbereid, dat gaf rust. Bij het afscheid was Wilma, met haar betrouwbare en betrokken begeleiding, als een warme mantel: dat verzachtte de pijn.” 
Laetitia van der Lans

Blij dat ik meegedaan heb aan jullie interessante  workshop. Ik heb zoveel ideeën gehoord om de uitvaart echt persoonlijk te maken. Het laatste wensenboekje is ook echt super handig. En je raadt het niet .. maar ik ben nu aan de slag met mijn administratie .. even een bakje koffie tussendoor. pfff best wel een klus zeg.
Josée R

wensenboekje uitvaart

Wij hebben met Zielhuis een heel goed en persoonlijk gesprek mogen voeren over hoe we ons een uitvaart voorstellen en hoe die concreet kan verlopen. We hebben nu dankzij haar persoonlijke en professionele adviezen globaal een draaiboek en een kostenplaatje. En bovenal een begeleider, waar wij veel vertrouwen in hebben.
Joke en Pieter Roeleveld

 

 

Onze huisarts hebben we je kaartje gegeven, leek ons wel zo handig. Mijn broer en zus weten ook waar alle info ligt en dat ze jou moeten bellen … en nu Carpe Diem, dat wens ik jullie ook toe.
Eveline Torres