Na de uitvaart

Na de drukke periode rondom de uitvaart wordt het stiller. Er komt ook een einde aan ons intensieve contact. Dat wil niet zeggen dat we niet meer voor u klaarstaan. U kunt Zielhuis Uitvaart altijd bellen wanneer u nog vragen heeft. Enkele weken na de uitvaart nemen we contact met u op om te horen hoe het met u gaat en of u een afrondend nagesprek op prijs stelt.  Wellicht zijn er zaken waarbij we u verder kunnen helpen zoals bijvoorbeeld bedankkaartjes, de keuze over de asbestemming of een grafmonument.

Afhandelen van de nalatenschap

Ook na de uitvaart moet u nog verschillende zaken regelen. U heeft van ons het boekje Zorgen erna ontvangen, met informatie over de administratieve en financiële afhandeling, de erfenis, het informeren van instanties en het opzeggen van lidmaatschappen. Ook hierbij is het fijn om niet alles alleen te hoeven doen: Is er iemand die u kan helpen en met u mee kan denken? Mocht u er niet uitkomen dan kan Zielhuis Uitvaart u doorverwijzen naar een onafhankelijke specialist in het afhandelen van nalatenschappen of administratie.

Rouwverwerking

Zielhuis Uitvaart organiseert ook rouwverwerking. Mensen in rouw zetten stappen vooruit en soms weer achteruit. Rouw kan voelen alsof je in een achtbaan zit, of in een vacuüm, alsof je geen controle hebt. Er zijn geen vaste regels voor rouw en voor hoe lang dit proces duurt, het gaat met pieken en dalen. Rouwen vraagt letterlijk rouwarbeid. Het vergt energie en kan gepaard gaan met lichamelijke klachten, zoals een slechte concentratie, vergeetachtigheid, slechte nachtrust en vermoeidheid. Soms kan het rouwproces een verschuiving in uw contacten teweegbrengen, ook in eigen familie- en vriendenkring. U kunt het gevoel hebben dat u er alleen voor staat. Als psychische of lichamelijke klachten door rouw aanhouden en u belemmeren om (weer) deel te nemen aan het leven, schroom niet om ons te bellen. Zielhuis Uitvaart werkt samen met rouwbegeleiders die werken vanuit diverse specialismen. Wij helpen om een professional te vinden die bij u past.
asverstrooiing zelf natuur
urn handgemaakt

Na de crematie: asbestemming

U ontvangt van het crematorium een formulier waarin u kunt aangeven welke bestemming u aan de as wilt geven. Er is geen haast bij: het crematorium bewaart de as kosteloos een half jaar. U kunt bijvoorbeeld de as in een urn bewaren, plaatsen in een urnengraf of gedenkmuur, bijzetten in een bestaand graf, in een sieraad laten verwerken of uitstrooien op een plek die iets voor u betekent. Tijdens het nagesprek bespreken wij met u uw wensen rondom asbestemming.

Na de begrafenis: grafmonument

Na de begrafenis duurt het enkele maanden voordat er een grafsteen op het graf geplaatst kan worden, de grond moet namelijk eerst voldoende inklinken. Als u het graf in de tussentijd niet naamloos wilt laten zijn, kunt een tijdelijke grafmarkering aanbrengen. U kunt daarvoor zelf een naambordje maken, maar de begraafplaats kan er ook voor zorgen.
De kosten van een grafsteen staan niet op de uitvaartfactuur. In principe regelen nabestaanden dit zelf met een steenhouwerij. Wij kunnen wel meedenken en u doorverwijzen.

Toen mijn man overleed was mijn beste vriendin mijn steun en toeverlaat. Ook haar partner hielp me met klusjes in huis. Na een tijd merkte ik dat het niet meer zo soepel ging, ze kwam minder. ‘Ben je er nog niet overheen?’ vroeg ze een keer. Nee!! Over liefde kom je niet zomaar heen … ik vond het juist steeds moeilijker worden.
Nettie

“Nog steeds krijg ik te horen hoe bijzonder mensen het afscheid van A. vonden. Zelf kijk ik er ook met veel voldoening op terug. Maar ik mis haar zo. Gisteren kreeg ik je kaartje op haar geboortedag, ik werd er stil van. Bijzonder dat je aan ons denkt. Lieve groeten voor jou en je fantastische team.
Ingrid B.

Je stimuleerde me om mijn eigen weg te kiezen, mijn keuzes te maken, mijn ruimte te nemen en te doen wat goed voelt en past. In de maanden daarna – als ik het even helemaal niet zag zitten – hoorde ik je dat weer zeggen. Het helpt me ook nu om te doen wat goed voelt en te zijn met wat er is, mijn leven weer op te pakken.
Jos B.

Het stemt ons zo intens tevreden dat er tot op vandaag, maanden na de uitvaart, nog met zoveel warmte over de afscheidsbijeenkomst wordt gesproken. Nu pas valt het mij op dat in mijn omgeving eigenlijk mensen nooit meer spreken over hoe een uitvaart was. Wij hebben ervaren hoezeer het ertoe doet dat een uitvaart écht passend is. Passend bij de overledene, maar juist ook bij hen die de overledene uitgeleide doen.
Ron Huissen