Multiculturele uitvaart door Zielhuis uitvaart

Iedere cultuur heeft zijn eigen rituelen en tradities. Ook bij het afscheid is het belangrijk hier eervol en met respect mee om te gaan. De jarenlange kennis en ervaring van Zielhuis Uitvaart zorgt voor een passend en waardevol afscheid volgens de Surinaamse rituelen.

Rituelen en tradities

Een Surinaamse uitvaart is een familiegelegenheid waar door verschillende rituelen en tradities een laatste eerbetoon wordt gegeven aan een overledene. Deze rituelen en tradities helpen bij het herinneren, maar zorgen er ook voor dat de draad van het leven weer opgepakt kan worden.
Voorafgaand aan de Surinaamse begrafenis is er vaak een dede oso, een dodenwake. Tijdens deze bijeenkomst wordt het leven gevierd door zang en dans en worden er herinneringen aan de overledene opgehaald. Ook de rituele wassing is een belangrijke traditie die ervoor zorgt dat de herinnering aan de overledene zo mooi mogelijk blijft. Na de afscheidsdienst wordt de overledene door Surinaamse dragers, ook wel wi kan doe genoemd, naar het graf gebracht, vaak onder begeleiding van een bazuinorkest, dansend door de nabestaanden naar de laatste rustplaats gebracht.

Doorgaans komen de familie en naasten op de achtste dag na de begrafenis samen om het afscheid te herdenken. Er worden dan opnieuw herinneringen opgehaald aan de overledene. Zielhuis Uitvaart kan ook deze bijeenkomst voor u organiseren evenals de wake na zes weken.

surinaamse uitvaart

Muzikale begeleiding

Een belangrijk onderdeel van een Surinaams afscheid is de muzikale begeleiding. Tijdens de uitvaart worden Surinaamse liederen gezongen. Een bazuinorkest zorgt voor de muzikale begeleiding waardoor de familie de overledene op een respectvolle manier naar de laatste rustplaats kan brengen. Zielhuis Uitvaart heeft een breed netwerk in Amsterdam en omgeving en werkt samen met diverse aflegverenigingen, bazuinkoren en Surinaamse dragers. Uiteraard kunt u ook gebruik maken van dragers uit persoonlijke kring en voor specifieke elementen van het rouwritueel ons netwerk inschakelen.

Surinaamse uitvaart in Amsterdam

Is er iemand in uw omgeving overleden en wilt u hiervoor een passend Surinaams afscheid regelen? Bij Zielhuis Uitvaart bent u aan het juiste adres voor het verzorgen van een Surinaamse uitvaart. Uitvaartverzorger Wilma den Uijl heeft 15 jaar in Suriname gewoond en gewerkt en hierdoor jarenlange ervaring met Surinaams-Creoolse rituelen. Hierdoor is het regelen van een afscheid in uw eigen moedertaal mogelijk. Door deze sterke verbinding tussen Nederland en Suriname kunnen we het afscheid goed laten aansluiten op de wensen van familie en vrienden.

06 267 930 77 dag en nacht bereikbaar info@zielhuis-uitvaart.nl

“Toen ik je belde om 12 uur ’s nachts kwam je gewoon om samen met ons mijn moeder te verzorgen. Je hield iedereen in de gaten of het allemaal wel ging. Ik gaf je daarna spontaan drie zoenen, zo vertrouwd voelde het meteen.” Saskia K

“ Het afscheidshuis is voor ons een dierbare plek geworden, we wisten niet dat zoiets bestond. Het was fijn dat we zo welkom waren en helemaal onze eigen gang konden gaan, er naar toe wanneer wie wij wilden. M. van Beek

Wij zijn zo’n rommelfamilie. Alles op z’n tijd en op onze manier. Daarom was het prettig dat Wilma ons de tijd gaf, maar wel elke dag langskwam om te kijken of alles gebeurde. Met kleine porties ‘huiswerk’ organiseerden we samen een heel mooi afscheid!” Francine.

Hoewel we al veel hadden bedacht, waren het van die kleine details en mogelijkheden waar je ons op wees die het helemaal passend maakten. We waren blij dat je zo creatief meedacht om kosten te besparen.Herma K.