zielhuis een roze uitvaart

06 267 930 77
dag en nacht bereikbaar
info@zielhuis-uitvaart.nl

U bent hier: Home | De uitvaart | roze uitvaart

Roze uitvaart – homovriendelijke uitvaart

Homomannen, lesbische vrouwen en transgenders gaan weliswaar net zo gewoon dood als anderen, hun leven zag er vaak wel anders uit. In elke levensfase (óók in de laatste) kan een homoseksuele leefstijl verschillende aandacht behoeven.
Als het LHBT zijn een belangrijk onderdeel is geweest in iemands leven zal dit ook zichtbaar mogen zijn tijdens de uitvaart, in alle bescheidenheid of expliciet.

Omdat het ook anders kan

Voor de meeste homo’s, lesbo’s en transseksuelen zijn vriendschapsbanden heel belangrijk, dan is het logisch dat deze ‘zelfgekozen familie’ bij het regelen van de uitvaart betrokken wordt. Mogelijk wilt u dat vrienden en vriendinnen op de eerste rij zitten en ook vermeld worden op de rouwkaart. Als vrouwen centraal stonden in uw leven, is het misschien passend  dat de uitvaartbegeleider en de chauffeur van de rouwauto ook vrouw zijn of wilt u dat de bloemen na afloop op het Homomonument gelegd worden. Misschien wilt u schenken aan een organisatie die homorechten (m/v) behartigt. Zoals bij elke uitvaart geldt: alles kan, als het maar past, zowel bij de overledene als de nabestaanden.

Wie regelt de uitvaart?

Vanuit een soort van ongeschreven wet gaat men er vanuit dat familieleden, op de eventuele partner na, de uitvaart en afhandeling van de nalatenschap regelen. Mogelijk wilt u dat vrienden of een ex-partner betrokken wordt bij het regelen van de uitvaart. Indien er geen partner is (huwelijk of geregistreerd partnerschap) is het aan te raden om een testament op te stellen en een executeur te benoemen. NB: is er geen executeur/testament dan wordt automatisch een van de wettelijk erfgenamen (familie) opdrachtgever. Wensen kunt u juridisch vastleggen in een testament of minder formeel in ons wensenboekje of een (handgeschreven) codicil.

Aandacht  LHBT aspecten bij een uitvaart

Het team van Zielhuis Uitvaart is ervaringsdeskundig en heeft kennis en oog voor specifieke LHBT aspecten en de soms ongewone familiesituaties. Hierdoor weten we op natuurlijke wijze aan te sluiten en kunt u ongecompliceerd met ons bespreken wat aandacht behoeft.

Wij geven regelmatig voorlichting aan LHBT organisaties, zoals COC, Roze Stadsdorp, verpleeghuizen met de roze loper. U bent van harte welkom!

U kunt ook een persoonlijke afspraak maken om uw specifieke situatie en wensen door te nemen. Een eerste gesprek is vrijblijvend en kosteloos. Bel 06 267 930 77

Zielhuis Uitvaart is initiatiefnemer en eigenaar van rozeuitvaart.nl, een informatieve site voor homo’s, lesbo’s en transgenders. Ook zijn wij actief in het Platform Mokum Roze, Out4ever, Roze Buddyzorg, Roze Stadsdorp Amsterdam.

06 267 930 77
dag en nacht bereikbaar
info@zielhuis-uitvaart.nl

In mijn jonge jaren liep je er niet mee te koop dat je homoseksueel was. Ik leef wat dat betreft nog een beetje in twee werelden. Die van mijn familie en die van mijn vrienden. Ik heb mijn beste vriend Joop verteld hoe het geregeld mag worden als ik dood ben. Laat mijn familie de uitvaart maar organiseren. Joop organiseert een apart afscheid, eentje waar plek is voor al mijn vrienden. Ik denk dat die gezelliger wordtTheo

Toen een transgender man na zijn overlijden door zijn familie weer als vrouw aangekleed was hebben we met het Transgender Netwerk Zielhuis Uitvaart gevraagd een voorlichtingsavond te geven. Het werd mij duidelijk dat als je familie niet achter je transitie staat het belangrijk is om juridisch vast te leggen wat je na je overlijden wenst. Yvo

Toen mijn vriendin overleed vond ik het ontzettend fijn om te kunnen overleggen met iemand die gevoelsmatig dichtbij staat, iemand voor wie homoseksualiteit gesneden koek is Simone