roze uitvaart banner

Roze uitvaart – homovriendelijke uitvaart

Homomannen, lesbische vrouwen en transgenders gaan weliswaar net zo gewoon dood als anderen, hun leven zag er vaak wel anders uit. In elke levensfase (óók in de laatste) kan een homoseksuele leefstijl verschillende aandacht behoeven.
Als het LHBT zijn een belangrijk onderdeel is geweest in iemands leven zal dit ook zichtbaar mogen zijn tijdens de uitvaart, in alle bescheidenheid of expliciet.

Een passende homovriendelijke uitvaart

Voor de meeste homo’s, lesbo’s en transseksuelen zijn vriendschapsbanden heel belangrijk, dan is het logisch dat deze ‘zelfgekozen familie’ bij het regelen van de uitvaart betrokken wordt. Mogelijk wilt u dat vrienden en vriendinnen op de eerste rij zitten en ook vermeld worden op de rouwkaart. Als vrouwen centraal stonden in uw leven, is het misschien passend dat de uitvaartbegeleider en de chauffeur van de rouwauto ook vrouw zijn. Vrienden die na afloop de bloemen op het Homomonument leggen. Misschien wilt u schenken aan een organisatie die homorechten (m/v) behartigt. Zoals bij elke uitvaart geldt: alles kan, als het maar past, zowel bij de overledene als de nabestaanden.

Het regelen van de uitvaart

Vanuit een soort van ongeschreven wet gaat men er vanuit dat familieleden, op de eventuele partner na, de uitvaart en afhandeling van de nalatenschap regelen. Mogelijk wilt u dat vrienden of een ex-partner betrokken wordt bij het regelen van de uitvaart. Indien er geen partner is (huwelijk of geregistreerd partnerschap) is het aan te raden om een testament op te stellen en een executeur te benoemen. NB: is er geen testament dan wordt automatisch een van de wettelijk erfgenamen (familie) opdrachtgever. Wensen kunt u juridisch vastleggen in een testament of minder formeel in een een (handgeschreven) codicil of in ons wensenboekje.

Ervaringsdeskundige bij LHBT aspecten

Het team van Zielhuis Uitvaart is ervaringsdeskundig en heeft kennis en oog voor specifieke LHBT aspecten en de soms ongewone familiesituaties. Hierdoor weten we op natuurlijke wijze aan te sluiten en kunt u ongecompliceerd met ons bespreken wat aandacht behoeft.

Wij geven regelmatig voorlichting aan LHBT organisaties, zoals COC, Roze Stadsdorp, verpleeghuizen met de roze loper. U bent van harte welkom!

U kunt ook een persoonlijke afspraak maken om uw specifieke situatie en wensen door te nemen. Een eerste gesprek is vrijblijvend en kosteloos. Bel 06 267 930 77

Zielhuis Uitvaart is initiatiefnemer en eigenaar van rozeuitvaart.nl, een informatieve site voor homo’s, lesbo’s en transgenders. Ook zijn wij actief in het Platform Mokum Roze, Out4ever, Roze Buddyzorg en Roze Stadsdorp Amsterdam.

Roze uitvaart

06 267 930 77
dag en nacht bereikbaar
info@zielhuis-uitvaart.nl

Toen mijn vrouw overleed vond ik het belangrijk en fijn om te overleggen met iemand die gevoelsmatig dichtbij staat, iemand voor wie homoseksualiteit gesneden koek is.” Ellen V.

Het voelde meteen vertrouwd, in heel korte tijd ben je ons verlengstuk geworden. Mijn man is herdacht zoals hij heeft geleefd, persoonlijk, intiem, maar ook groots en meeslepend. ” Fred W.

Zielhuis Uitvaart onderscheidt zich door haar invoelend vermogen en organisatietalent, dat resulteerde in een bijzonder afscheid waar wij als vrienden samen met familie intens hebben samengewerkt en elkaar ruimte gaven. Bij de begrafenisceremonie was de familie in de lead en wij als vriendengroep organiseerden een afscheidsbijeenkomst met alles er op en eraan.” Jacob van M.

In mijn jonge jaren liep je er niet mee te koop dat je homoseksueel bent, nog steeds niet. Ik leef wat dat betreft in twee werelden. Hoe moet dat nu straks bij mijn uitvaart was een vraag die mij bezig hield. Fijn om daar eens vrijblijvend over van gedachten te wisselen. In vertrouwen dat dat nu helemaal goed gaat komen.” Joop van B.