Roze uitvaart – Queer funeral

Als LHBTIQ+ een belangrijk onderdeel van je leven is, kan dat ook in je laatste levensfase én tijdens de uitvaart aandacht behoeven, in alle bescheidenheid of expliciet. Dan is het fijn om te kunnen rekenen op een betrokken Queer uitvaartbegeleider met kennis van zaken. Daarom is voor en vanuit de ‘queer community’ in 2006 de Roze uitvaart opgericht door Zielhuis Uitvaart.

Wij behoren zelf tot de Queer en ook hiv/aids community, zijn bekend met de diverse leefstijlen en hebben samen met vrienden en familie tientallen Queer uitvaarten voor LHBTIQ+ verzorgd. Groots en creatief, ingetogen en klein. Alles kan en is goed, als het maar past.

Vanuit de praktijk zijn we overtuigd geraakt dat er in onze community extra aandacht moet zijn voor zaken als: wie regelt de uitvaart, wie wordt opdrachtgever/executeur, regelen van nalatenschap, testament en de wensen rondom sfeer en wijze van de uitvaart. Daarom verzorgen we regelmatig informatiebijeenkomsten.

Neem gerust contact met ons op voor meer informatie of maak een afspraak voor een (kosteloos)voorgesprek : 06 267 930 77

Een passende queer vriendelijke uitvaart

Voor de meeste homo’s, lesbo’s, bi’s, intersekse en transpersonen zijn vriendschapsbanden heel belangrijk, dan is het logisch dat deze ‘zelfgekozen familie’ bij het regelen van de uitvaart betrokken wordt. Mogelijk wil je dat vrienden en vriendinnen op de eerste rij zitten en ook vermeld worden op de rouwkaart. Als vrouwen centraal stonden in je leven, is het misschien passend dat de uitvaartbegeleider en de chauffeur van de rouwauto ook vrouw zijn. De kist gedragen door je vrienden of dat zij na afloop de bloemen met elkaar naar het Homomonument brengen. Misschien wil je i.p.v. bloemen juist schenken aan een organisatie die queer rechten behartigt.

Het regelen van een roze uitvaart

Vanuit een soort van ongeschreven wet gaat men er vanuit dat familieleden en eventuele partner de uitvaart en afhandeling van de nalatenschap regelen. Mogelijk heb je geen partner, kinderen of familie die je dit toevertrouwd en wil je een vriend opdrachtgever wordt om de uitvaart te regelen (samen met je (zelfgekozen) familie). Indien er geen partner is (huwelijk of geregistreerd partnerschap) is het te overwegen om per  testament een executeur (tevens opdrachtgever uitvaart) te benoemen. Is er geen testament dan wordt juridisch gezien automatisch een van de wettelijk erfgenamen (familie) opdrachtgever. Je specifieke uitvaartwensen kun je in een een (handgeschreven) codicil of in het  wensenboekje van Zielhuis Uitvaart beschrijven.

Team Zielhuis en de roze community

We hebben kennis en oog voor specifieke Queer aspecten, de diverse leefstijlen en de soms andere familiesituaties. Hierdoor weten we op natuurlijke wijze aan te sluiten en kan ongecompliceerd met ons besproken worden wat aandacht behoeft. Het hele Zielhuis team is ervaringsdeskundig.

Regelmatig geven wij voorlichting aan organisaties, zoals COC, Roze Stadsdorp, verpleeghuizen met de roze loper. Wij zijn actief in het Platform Mokum Roze, Out4ever, Roze Buddyzorg en Roze Stadsdorp Amsterdam.

Zielhuis Uitvaart is initiatiefnemer en eigenaar van rozeuitvaart.nl  Ons werkgebied is Amsterdam en omgeving. Daarnaast hebben we een landelijk netwerk opgebouwd van Queer-vriendelijke uitvaartverzorgers waar wij naar kunnen doorverwijzen.  Bel 06 267 930 77

Pompon bloemen bij uitvaart

Toen mijn vrouw overleed vond ik het belangrijk en fijn om te overleggen met iemand die gevoelsmatig dichtbij staat, iemand voor wie homoseksualiteit gesneden koek is.”
Ellen V.

Het voelde meteen vertrouwd. In heel korte tijd ben je ons verlengstuk geworden. Mijn man is herdacht zoals hij heeft geleefd, persoonlijk, intiem, maar ook groots en meeslepend. ”
Fred Woerden

Zielhuis Uitvaart onderscheidt zich door haar invoelend vermogen en organisatietalent, dat resulteerde in een bijzonder afscheid waar wij als vrienden samen met familie intens hebben samengewerkt en elkaar ruimte gaven. Bij de begrafenisceremonie was de familie in de lead en wij als vriendengroep organiseerden een afscheidsbijeenkomst met alles er op en eraan.”
Jacob van M.

Roze uitvaart auto

In mijn jonge jaren liep je er niet mee te koop dat je homoseksueel bent, nog steeds niet. Ik leef wat dat betreft in twee werelden. Hoe moet dat nu straks bij mijn uitvaart was een vraag die mij bezig hield. Fijn om daar eens vrijblijvend over van gedachten te wisselen. In vertrouwen dat dat nu helemaal goed gaat komen.”
Joop van B.

“Geweldig lieve mensen die echt met je meedenken voor een gedenkwaardige roze uitvaart, helemaal georganiseerd zoals wij dat wilden! Fantastisch”.
Karin van den Berg

.