Zielhuis Uitvaart Amsterdam
Update uitvaart in tijden van corona

 juni 2021

De anderhalve meter afstand blijft zowel binnen als buiten gelden. De regel dat er bij uitvaarten maximaal 100 mensen aanwezig mogen zijn vervalt vanaf zaterdag 26 juni 2021.

Het effect van deze nieuwe maatregel voor het organiseren van een uitvaart is beperkt. Er zijn weinig locaties waar- met in achtnememing van de 1,5 meter 100 mensen ontvangen kunnen worden.

 

Gebleken is dat nabestaanden het afgelopen jaar een afscheid in intieme kring bijzonder te hebben ervaren: het programma kan informeler, volwassen en vooral kinderen voelen zich vrijer om te spreken of zelf muziek te maken. Mensen die wat verder weg staan vinden manieren om hun medeleven en betrokkenheid te uiten en kunnen eventueel via livestream de bijeenkomst volgen.

Ook al is afstand houden en groepsgrootte beperken moeilijker dan ooit: laten we samen voorkomen dat uitvaarten een bron van verspreiding van de deltavariant worden, in het belang van ieders gezondheid. Zielhuis Uitvaart denkt met u mee om binnen de Covid-19 maatregelen een persoonlijke uitvaart te kunnen realiseren.

Na overlijden

 • Wij komen na melding van overlijden in principe nog steeds naar u toe, indien iedereen klachtenvrij is. We bewaren we de 1,5 meter afstand. Als u liever heeft dat we u begeleiden per telefoon of beeldbellen kan dat ook.
 • U kunt helpen bij het wassen en kleden van uw dierbare (maximaal twee mensen, klachtenvrij).
 • Als iemand in een ziekenhuis of verpleeghuis is overleden aan Corona wordt het lichaam 24 uur gekoeld en wordt de laatste verzorging door ons gedaan, zonder nabestaanden.
 • Opbaren kan in een kist, mand, baar of wade.
 • Thuisopbaring is mogelijk. Een alternatief voor thuis is een 24-uurskamer waarvan u een sleutel ontvangt of een uitvaartcentrum.

Uitvaartbijeenkomst

 • Aanwezigen moeten 1,5 meter afstand kunnen houden en een vaste zitplaats hebben.
 • Zielhuis Uitvaart informeert u graag over alternatieve locaties waar ruimte is voor 75-100 mensen.
 • De aula’s in Amsterdam hebben een geringere capaciteit: 45 mensen
 (de Nieuwe Noorder, De Nieuwe Ooster, Serrezaal Buitenveldert) en Zorgvlied 50 mensen.
 • Mensen die ziek zijn, hoesten, niezen en koorts hebben worden geacht thuis te blijven. Iedereen draagt bij binnenkomst, verplaatsing en vertrek een mondkapje. Als men zit hoeft dit niet.

Condoleance

 • Als de condoleance op dezelfde locatie plaatsvindt als de uitvaartbijeenkomst dan gelden hiervoor dezelfde regels en aantallen als hierboven.
 • Er kunnen contactgegevens gevraagd worden voor bron en contactonderzoek, als de bezoeker weigert de gegevens achter te laten mag de toegang niet geweigerd worden. De gegevens mogen alleen gebruikt worden voor het doel van bron- en contactonderzoek door de GGD.

Tips en mogelijkheden

 • Naast een kaart voor genodigden,  biedt Zielhuis u gratis een digitale versie van de kaart waarmee ‘niet genodigden’ informatie ontvangen over hoe zij toch verbonden kunnen zijn.
 • Er worden (mini) erehagen gevormd (met inachtneming van de Corona beperking van max aantal mensen bijeen): de buren zwaaien uit in de straat, vriendgroepjes langs de kade en bruggen waar de boot langs vaart. Met ‘eigen rouwstoet’ een speciale route rijden of andersom vrienden rijden / fietsen voor een laatste groet langs huis of uitvaartcentrum.
 • Veel crematoria hebben de mogelijkheid van livestreaming zodat mensen thuis via een inlogcode de afscheidsbijeenkomst kunnen volgen. Op andere locaties kan Zielhuis Uitvaart dit voor u inhuren.
 • Er kunnen videoboodschappen of foto’s getoond worden of de namen van al degenen die hadden willen komen kunnen op de kist schrijven of hun bloemen rondom de kist.
 • Ook zonder livestream kan men tegelijkertijd, waar men ook is, naar dezelfde muziek luisteren, een kaarsje branden, een stilte moment hebben.

Impressies intieme uitvaarten

 

06 267 930 77
dag en nacht bereikbaar
info@zielhuis-uitvaart.nl

Zoals elk mens anders is,
 wordt ook elke uitvaart gekleurd door iemands leven. In het stilstaan bij de dood en het vormgeven van het afscheid mag dit leven voelbaar zijn. Leven doe je op je eigen manier, afscheid nemen ook. Wilma den Uijl

“De ervaring met Wilma en ook David van Zielhuis Uitvaart is bijzonder goed geweest. We hebben de uitvaarten van onze beide ouders door hun laten verzorgen, eentje buiten corona tijd en eentje in corona tijd. In beide gevallen werd er erg goed omgegaan met ons als familie. Speciale wensen waren geen probleem, onzekerheden werden op een goede manier besproken, suggesties waren altijd smaakvol en werden met gevoel uitgevoerd. We hadden ons geen betere begeleiding en uitvoering kunnen wensen. Alles waar wij niet aan hadden gedacht werd door hun opgevangen met gepaste lichtheid en professionaliteit. Beide uitvaarten, maar ook het afhandelen van rouwbezoek, rouwkaarten en bedankbrieven waren voor ons heel bevredigend. Zo zijn deze trieste momenten herinneringen geworden waar we met veel dankbaarheid op terugkijken.” Paulette Smit

“ Mijn vrouw wist dat van een andere uitvaart dat ze Wilma graag wilde hebben voor de begeleiding van haar eigen uitvaart. We hebben samen nog een eerste gesprek met Wilma kunnen voeren voordat zij overleed. Ik ben heel blij dat zij deze keus maakte en dat Wilma ons begeleid heeft; ze deed dat geweldig goed.
Wilma heeft ons vanaf het eerste moment heel prettig en kundig ondersteund. Ze leefde zich goed in en luisterde goed naar onze ideeën en wensen; ze betrok ook onze dochters van 12 en 14 heel zorgvuldig bij het hele proces. Bij alle keuzes die je in zo’n korte tijd moet maken (inclusief de beperkingen door Corona), dacht Wilma met ons mee, had ze goede suggesties en zorgde ze dat we niks vergaten. Het resulteerde in een prachtig, onvergetelijk, passend afscheid. Ik raad Wilma aan iedereen aan.” Lonne van Mourik Broekman