Corona maatregelen bij uitvaarten

 

Voor heel Nederland zijn regels opgesteld, op veel regels vormt de uitvaart een uitzondering. Zielhuis Uitvaart volgt de richtlijnen van het RIVM, het Uitvaart Crisisteam en de diverse gemeenten. Daarnaast kennen alle crematoria, begraafplaatsen en locaties hun eigen invulling. Binnen deze beperkingen doen we ons uiterste best om samen met de nabestaanden de uitvaart toch zo mooi mogelijk te maken.

Wilt u een persoonlijk gesprek of wilt u meer weten over de mogelijkheden die er zijn, belt u dan voor een afspraak naar 06 267 930 77 of neem contact op via info@zielhuis-uitvaart.nl Zo’n gesprek is gratis en verplicht u tot niets.

Corona en uitvaarten

De basisregels wel blijven gelden. Het blijft dus belangrijk dat gasten bij uitvaarten onderling afstand houden en je bij klachten thuisblijft.

Voor een uitvaart op een uitvaartlocatie (crematoria en begraafplaatsen) is geen coronacheck nodig! De basisregels gelden, 1,5 meter afstand, mondkapje op bij verplaatsingen en aantal mensen dat uitvaart kan bijwonen is afhankelijk van de grootte van locatie.

Voor een uitvaart op locatie (bijvoorbeeld horecagelegenheden, zalenverhuur etc.) geldt vaak wel een coronacheck! Mocht je niet gevaccineerd zijn dan
kan je een zelftest doen bij de ingang. Een medewerker moet dan wel
zien dat het ook echt gebeurt en de test echt negatief is. 

Als er een coronacheck noodzakelijk is, zetten we dat op de rouwkaart.

Na overlijden

 • Wij komen na melding van overlijden naar u toe, indien iedereen klachtenvrij is. We bewaren we de 1,5 meter afstand.
 • U kunt helpen bij het wassen en kleden van uw dierbare (maximaal twee mensen, klachtenvrij).
 • Als iemand in een ziekenhuis of verpleeghuis is overleden aan Corona wordt het lichaam 24 uur gekoeld en wordt de laatste verzorging door ons gedaan, zonder nabestaanden.
 • Opbaren kan in een kist, mand, baar of wade.
 • Thuisopbaring is mogelijk. Een alternatief voor thuis is een 24-uurskamer waarvan u een sleutel ontvangt of een uitvaartcentrum.

Uitvaartbijeenkomst

 • Aanwezigen moeten 1,5 meter afstand kunnen houden en een vaste zitplaats hebben.
 • De aula’s in Amsterdam hebben een geringere capaciteit, bijvoorbeeld de Nieuwe Noorder & De Nieuwe Ooster maxinaal 45 mensen. Zorgvlied 50 mensen in de aula en 30 in paviljoen.
 • Zielhuis Uitvaart informeert u graag over alternatieve locaties waar weer ruimte is voor 70-100 mensen.
 • Mensen die ziek zijn, hoesten, niezen en koorts hebben worden geacht thuis te blijven.

Condoleance

 • Als de condoleance op dezelfde locatie plaatsvindt als de uitvaartbijeenkomst dan gelden hiervoor dezelfde regels en aantallen als hierboven.
 • Is de condoleance in een horecagelegenheid gelden hiervoor de corona-horeca maatregels: corona vaccinatie app bij entree.

Tips en mogelijkheden

 • Naast een kaart voor genodigden, biedt Zielhuis u gratis een digitale versie van de kaart waarmee ‘niet genodigden’ informatie ontvangen over hoe zij toch verbonden kunnen zijn.
 • Er kunnen erehagen gevormd: de buren zwaaien uit in de straat, vriendgroepjes langs de kade en bruggen waar de boot langs vaart. Met ‘eigen rouwstoet’ een speciale route rijden of andersom vrienden rijden / fietsen voor een laatste groet langs huis of uitvaartcentrum.
 • Veel crematoria hebben de mogelijkheid van livestreaming zodat mensen thuis via een inlogcode de afscheidsbijeenkomst kunnen volgen. Op andere locaties kan Zielhuis Uitvaart dit voor u inhuren.
 • Er kunnen videoboodschappen of foto’s getoond worden of de namen van al degenen die hadden willen komen kunnen op de kist schrijven of hun bloemen rondom de kist.
 • Ook zonder livestream kan men tegelijkertijd, waar men ook is, naar dezelfde muziek luisteren, een kaarsje branden, een stilte moment hebben.

Impressies intieme uitvaarten

06 267 930 77
dag en nacht bereikbaar
info@zielhuis-uitvaart.nl

Zoals elk mens anders is,
 wordt ook elke uitvaart gekleurd door iemands leven. In het stilstaan bij de dood en het vormgeven van het afscheid mag dit leven voelbaar zijn. Leven doe je op je eigen manier, afscheid nemen ook. Wilma den Uijl

“De ervaring met Wilma en ook David van Zielhuis Uitvaart is bijzonder goed geweest. We hebben de uitvaarten van onze beide ouders door hun laten verzorgen, eentje buiten corona tijd en eentje in corona tijd. In beide gevallen werd er erg goed omgegaan met ons als familie. Speciale wensen waren geen probleem, onzekerheden werden op een goede manier besproken, suggesties waren altijd smaakvol en werden met gevoel uitgevoerd. We hadden ons geen betere begeleiding en uitvoering kunnen wensen. Alles waar wij niet aan hadden gedacht werd door hun opgevangen met gepaste lichtheid en professionaliteit. Beide uitvaarten, maar ook het afhandelen van rouwbezoek, rouwkaarten en bedankbrieven waren voor ons heel bevredigend. Zo zijn deze trieste momenten herinneringen geworden waar we met veel dankbaarheid op terugkijken.” Paulette Smit

“ Mijn vrouw wist dat van een andere uitvaart dat ze Wilma graag wilde hebben voor de begeleiding van haar eigen uitvaart. We hebben samen nog een eerste gesprek met Wilma kunnen voeren voordat zij overleed. Ik ben heel blij dat zij deze keus maakte en dat Wilma ons begeleid heeft; ze deed dat geweldig goed.
Wilma heeft ons vanaf het eerste moment heel prettig en kundig ondersteund. Ze leefde zich goed in en luisterde goed naar onze ideeën en wensen; ze betrok ook onze dochters van 12 en 14 heel zorgvuldig bij het hele proces. Bij alle keuzes die je in zo’n korte tijd moet maken (inclusief de beperkingen door Corona), dacht Wilma met ons mee, had ze goede suggesties en zorgde ze dat we niks vergaten. Het resulteerde in een prachtig, onvergetelijk, passend afscheid. Ik raad Wilma aan iedereen aan.” Lonne van Mourik Broekman