Zielhuis Uitvaart Amsterdam
Uitvaart in tijden van corona

Update 19-november 2020:
Zielhuis Uitvaart denkt met u mee om binnen de Covid-19 maatregelen een persoonlijke uitvaart te kunnen realiseren. Nabestaanden blijken een afscheid in intieme kring bijzonder te vinden: het programma kan informeler, volwassen en vooral kinderen voelen zich vrijer om te spreken of zelf muziek te maken. Mensen die wat verder weg staan vinden manieren om hun medeleven en betrokkenheid te uiten en kunnen eventueel via livestream de bijeenkomst volgen. De afgelopen maanden hebben we veel ervaring opgedaan met mooie creatieve vormen van verbondenheid.
Wij houden het nieuws nauwlettend in de gaten. U kunt ons altijd bellen om te horen wat de laatste stand van zaken is.

https://www.rijksoverheid.nl/actueel/nieuws/2020/11/17/gedeeltelijke-lockdown-gaat-verder

https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/openbaar-en-dagelijks-leven/uitvaarten

Na overlijden

 • Wij komen na melding van overlijden in principe nog steeds naar u toe, indien iedereen klachtenvrij is. We bewaren we de 1,5 meter afstand en maximaal drimensen bij de bespreking. Als u liever heeft dat we u begeleiden per telefoon of beeldbellen kan dat ook.
 • U kunt helpen bij het wassen en kleden van uw dierbare (maximaal twee mensen, klachtenvrij).
 • Als iemand in een ziekenhuis of verpleeghuis is overleden aan Corona wordt het lichaam 24 uur gekoeld en wordt de laatste verzorging door ons gedaan, zonder nabestaanden.
 • Thuisopbaring is mogelijk. Een alternatief voor thuis is een 24-uurskamer waarvan u een sleutel ontvangt of een uitvaartcentrum.
 • Opbaren kan in een kist, mand, baar of wade.
 • Bij een (rouw)bezoek thuis mogen er maximaal drie personen gelijktijdig ontvangen worden.

Uitvaartbijeenkomst

 • Voor uitvaarten is door de overheid een uitzondering gemaakt.
 • Het maximum toegestane bezoekers hangt af van de plek van de uitvaart.
 • Aanwezigen moeten altijd 1,5 meter afstand kunnen houden en een vaste zitplaats hebben.
 • Zielhuis Uitvaart informeert u graag over alternatieve locaties waar ruimte is voor tussen de 60-100 mensen. (Bij meer dan 100 bezoekers is reservering en gezondheidscheck vooraf verplicht).
 • De aula’s in Amsterdam hebben een geringere capaciteit: 30 mensen
zoals op Zorgvlied, de Nieuwe Noorder, De Nieuwe Ooster, Serrezaal Buitenveldert,
 • Mensen die ziek zijn, hoesten, niezen en koorts hebben worden geacht thuis te blijven. Iedereen draagt bij binnenkomst en vertrek een mondkapje. Als men zit hoeft dit niet.

Condoleance

 • Als de condoleance op dezelfde locatie plaatsvindt als de uitvaartbijeenkomst dan gelden hiervoor dezelfde regels en aantallen als hierboven.
 • Een condoleance bij een eet- en drinkgelegenheid (horeca) is vooralsnog niet mogelijk.
 • Locaties met horecagelegenheid – zoals crematoria en zaalverhuur – zijn verplicht de contactgegevens te vragen, als de bezoeker weigert de gegevens achter te laten mag de toegang niet geweigerd worden. De gegevens mogen alleen gebruikt worden voor het doel van bron- en contactonderzoek door de GGD.

Tips en mogelijkheden

 • Omdat mensen veelal per mail voor de (intieme) afscheidsbijeenkomst worden uitgenodigd is er meer tijd om een kaart te maken. U moet nadenken over wie wel en niet aanwezig kunnen zijn bij de uitvaart. Zielhuis biedt u gratis een digitale versie van de kaart.
 • Er worden (mini) erehagen gevormd (met inachtneming van de Corona beperking max 4 mensen bijeen op straat): de buren zwaaien uit in de straat, vriendgroepjes langs de kade en bruggen waar de boot langs vaart. Met ‘eigen rouwstoet’ een speciale route rijden of andersom vrienden rijden / fietsen voor een laatste groet langs huis of uitvaartcentrum.
 • Veel crematoria hebben de mogelijkheid van livestreaming zodat mensen thuis via een inlogcode de afscheidsbijeenkomst kunnen volgen. Op andere locaties kan Zielhuis Uitvaart dit voor u inhuren.
 • Er kunnen videoboodschappen of foto’s getoond worden of de namen van al degenen die hadden willen komen kunnen op de kist schrijven of hun bloemen rondom de kist.
 • Ook zonder livestream kan men tegelijkertijd, waar men ook is, naar dezelfde muziek luisteren, een kaarsje branden, een stilte moment hebben.

Impressies uitvaarten

06 267 930 77
dag en nacht bereikbaar
info@zielhuis-uitvaart.nl

Zoals elk mens anders is,
 wordt ook elke uitvaart gekleurd door iemands leven. In het stilstaan bij de dood en het vormgeven van het afscheid mag dit leven voelbaar zijn. Leven doe je op je eigen manier, afscheid nemen ook. Wilma den Uijl

“De ervaring met Wilma en ook David van Zielhuis Uitvaart is bijzonder goed geweest. We hebben de uitvaarten van onze beide ouders door hun laten verzorgen, eentje buiten corona tijd en eentje in corona tijd. In beide gevallen werd er erg goed omgegaan met ons als familie. Speciale wensen waren geen probleem, onzekerheden werden op een goede manier besproken, suggesties waren altijd smaakvol en werden met gevoel uitgevoerd. We hadden ons geen betere begeleiding en uitvoering kunnen wensen. Alles waar wij niet aan hadden gedacht werd door hun opgevangen met gepaste lichtheid en professionaliteit. Beide uitvaarten, maar ook het afhandelen van rouwbezoek, rouwkaarten en bedankbrieven waren voor ons heel bevredigend. Zo zijn deze trieste momenten herinneringen geworden waar we met veel dankbaarheid op terugkijken.” Paulette Smit

“ Mijn vrouw wist dat van een andere uitvaart dat ze Wilma graag wilde hebben voor de begeleiding van haar eigen uitvaart. We hebben samen nog een eerste gesprek met Wilma kunnen voeren voordat zij overleed. Ik ben heel blij dat zij deze keus maakte en dat Wilma ons begeleid heeft; ze deed dat geweldig goed.
Wilma heeft ons vanaf het eerste moment heel prettig en kundig ondersteund. Ze leefde zich goed in en luisterde goed naar onze ideeën en wensen; ze betrok ook onze dochters van 12 en 14 heel zorgvuldig bij het hele proces. Bij alle keuzes die je in zo’n korte tijd moet maken (inclusief de beperkingen door Corona), dacht Wilma met ons mee, had ze goede suggesties en zorgde ze dat we niks vergaten. Het resulteerde in een prachtig, onvergetelijk, passend afscheid. Ik raad Wilma aan iedereen aan.” Lonne van Mourik Broekman