Bij overlijden

Bij een overlijden is Zielhuis Uitvaart ook in de avond en nacht bereikbaar: u krijgt direct een ervaren uitvaartbegeleider aan de telefoon. 06 267 930 77 

Bij een naderend overlijden kunt u of uw naasten Zielhuis vooraf bellen om alle vragen, wensen en mogelijkheden door te nemen, bij u thuis of bij ons aan de keukentafel.

Na overlijden belt u eerst de huisarts (in een hospice of zorginstelling wordt dit automatisch geregeld) en daarna Zielhuis Uitvaart. We beantwoorden de eerste vragen en komen op het afgestemde tijdstip naar u toe.

Er is veelal geen reden om snel te gaan regelen, neem vooral eerst samen de tijd om stil te staan bij het overlijden. Bel die familieleden en vrienden die u om u heen wilt hebben.

Hier kunt u lezen wat te doen in specifieke situaties.

Laatste verzorging

Nadat de arts is geweest kan de laatste verzorging worden gegeven. Wij kunnen bij het verzorgen (wassen en kleden) helpen en nemen er alle tijd voor. Als het thuis of in de kamer van de zorginstelling niet kan, kunnen we dit later doen in het uitvaartcentrum. U kunt de verzorging ook aan ons overlaten, wij nemen dan de uitgekozen kleding mee en zorgen voor de overbrenging  naar de gewenste plek van opbaren. 

Opbaren

Thuis Opbaren kan thuis in de vertrouwde omgeving, met als voordeel dat u de dagen voor de begrafenis of crematie in eigen sfeer rondom uw dierbare kunt invullen. Opbaren kan op bed, in kist of mand of opbaarplank, met behulp van een koeling. Wij nemen de benodigde spullen mee. In plaats van koeling kan ook gekozen worden voor een lichte balseming. Een thuisopbaring wordt door ons zorgvuldig begeleidt.

Afscheidskamer Als opbaren thuis niet kan of gewenst is, is een mooi alternatief het huren van een afscheidskamer (met keuken). U ontvangt van ons de sleutels en kunt op elk gewenst moment mensen ontvangen. De kamer kan met eigen spulletjes persoonlijk gemaakt worden.

Uitvaartcentrum U heeft in Amsterdam ruime keus voor een uitvaartcentrum, zoals het Afscheidshuis in Noord of het Chalet op Zorgvlied, waar de overledene verblijft tot de dag van de uitvaart. De Nieuwe Ooster, De Nieuwe Noorder, RK begraafplaats Buitenveldert en Westgaarde beschikken over een uitvaartcentrum. Rouwbezoeken kunnen ingepland worden. Wij kunnen u informeren over de kosten en mogelijkheden.

Niet opbaren kan ook. Soms heeft de overledene te kennen gegeven niet opgebaard te willen worden of kiezen de nabestaanden er bewust voor dat de kist of mand gesloten wordt. Meestal verblijft de overledene dan bij ons in het Uitvaarthuis, maar thuis in een gesloten kist of uitvaartcentrum van uw keuze kan ook.

thuis afscheid nemen na overlijden
Afscheid nemen thuis

Uitvaart voorbereiden

Met degenen die zorg dragen voor het afscheid gaan we om tafel zitten. Dat kunnen familieleden zijn maar natuurlijk ook vrienden. We nemen de tijd om te horen wat past bij het het leven van uw dierbare, zijn er speciale wensen? Wat is voor u als betrokkenen belangrijk? Wij denken met u mee om uw ideeën te realiseren.

Kiest u voor een begrafenis of crematie? Wellicht een afscheidsbijeenkomst op een bijzondere locatie of natuurbegraafplaats? Wel of geen rouwbezoek of livestream? Allemaal informatie die nodig is voor de kaart, die meestal de volgende dag gedrukt en (digitaal) verzonden wordt.

We stimuleren en hebben aandacht voor wat u zelf kunt doen en hoe kinderen betrokken kunnen worden bij het afscheid. Bij Zielhuis heeft u een grote keuze in kisten en grafmanden en rouwvervoer.

Uw vaste uitvaartbegeleider stemt in de dagen voor de uitvaart nauwkeurig met u af en is altijd rechtstreeks bereikbaar (ook ’s avonds). We regelen de logistiek, bewaken het overzicht en zorgen dat de afscheidsbijeenkomst, begrafenis of crematie tot in detail geregeld is.

Een afscheid dat past bij de overledene en troost biedt aan degenen die achter blijven.

“Toen ik je belde om 12 uur ’s nachts kwam je gewoon om samen met ons mijn moeder te verzorgen. Je hield iedereen in de gaten of het allemaal wel ging. Ik gaf je daarna spontaan drie zoenen, zo vertrouwd voelde het meteen.”
Saskia K

“ De afscheidskamer is voor ons een dierbare plek geworden, we wisten niet dat zoiets bestond. Het was fijn dat we zo welkom waren en helemaal onze eigen gang konden gaan, er naar toe wanneer wie wij wilden.
M. van Beek

Wij zijn zo’n rommelfamilie. Alles op z’n tijd en op onze manier. Daarom was het prettig dat je ons de tijd gaf, maar wel elke dag langskwam om te kijken of alles gebeurde. Met kleine porties ‘huiswerk’ organiseerden we samen een heel mooi afscheid!” Francine

Hoewel we al veel hadden bedacht, waren het van die kleine details en mogelijkheden waar je ons op wees die het helemaal passend maakten. We waren blij dat je zo creatief meedacht om kosten te besparen.
Herma K.

“In de enorme chaos die ontstond na het plotselinge overlijden van onze vriend B, wisten Robert en Wilma alles in goede banen te leiden. Dat was geen gemakkelijke opdracht met een ingewikkelde samengestelde groep van familie, vrienden en nazaten. Ze laveerde er moeiteloos met alle geduld doorheen. Vooral haar warmte, inbreng, de (nodige) sturing, maar zeker ook de aandacht voor alle betrokkenen waren heel waardevol. Zo hebben we met zijn allen een afscheid kunnen vormgeven die Bas waardig was en paste als een jas.” Karin Klooster