Wat te doen bij overlijden? Uitvaart regelen, Amsterdam

Wat te doen bij overlijden?

 

Overlijden thuis

Neem gerust uw tijd: er is veelal geen reden tot haast. U belt uw huisarts die langs komt om het overlijden vast te stellen. U ontvangt van de arts de papieren die nodig zijn voor de aangifte. Pas als de arts is geweest kan de laatste verzorging worden gegeven. U kunt, waar nodig met onze hulp en uitleg, uw dierbare zelf wassen en aankleden of hierbij helpen. Als dit om welke reden dan ook niet gewenst of mogelijk is, geven wij deze laatste zorg.

 

Overlijden in een ziekenhuis of zorginstelling

De overledene mag in het ziekenhuis maximaal drie uur op de afdeling blijven. In een verpleeghuis is er soms meer tijd. Informeer bij het personeel naar het verdere protocol. Het is verstandig om ons spoedig te bellen, zodat wij in overleg met u en de instelling adequaat kunnen afstemmen over de overbrenging naar een opbaarplek van uw keuze. Veel zorginstellingen hebben een contract met grote uitvaartondernemers: Weet dat u zelf mag bepalen wie de laatste verzorging geeft en u vrij bent in uw keuze voor een uitvaartonderneming. U kunt dus, ook bij overlijden in een ziekenhuis of zorginstelling, een kleinschalige uitvaartonderneming als Zielhuis Uitvaart inschakelen.

 

Euthanasie of ongeval

Bij euthanasie moet de schouwarts gebeld worden, die naar het adres van overlijden komt. Bij een ongeval zorgt de politie voor de eerste opvang. U kunt ons bellen voor advies en een steuntje in de rug. Na vrijgave van het lichaam zijn er geen bijzondere wettelijke beperkingen meer en kunnen wij u verder begeleiden.

 

Overlijden in het buitenland

U neemt contact op met de Nederlandse Ambassade, de (reis)verzekering of SOS hulpdienst. Wij kunnen u ondersteunen en adviseren bij het regelen van de repatriëring naar Nederland en zorgen dat in hier alles overeenkomstig uw wensen wordt afgestemd en geregeld.

 

Overlijden in Nederland en repatriëring naar het thuisland

Er zijn in feite twee mogelijkheden. Een crematie in Nederland, waarna de as (in een asbus) overgebracht wordt naar het thuisland. Of repatriëring van het stoffelijk overschot naar het geboorteland voor de begrafenis of crematie aldaar. In beide situaties kunnen wij onze ervaring en (internationale) contacten inzetten. De repatriëring en het verzorgen van alle wettelijke diensten en documenten doen wij tegen acceptabele kosten, zonder hoge provisies. Vaak wordt er in Nederland ook een afscheidsherdenking georganiseerd, hierbij kunnen wij u ondersteunen.

 

 

  • Zielhuis Uitvaart   Utrechtsedwarsstraat 85c  1017 WD Amsterdam
    Bij overlijden zijn wij dag en nacht bereikbaar  06 267 930 77 
    info@zielhuis-uitvaart.nl